Ett krispigt och uppfriskande vitt vin från vulkanön Santorini, med uttrycksfulla blommiga aromer och delikata fruktsmaker.
Santorini Nykteri Dry White Wine är ett krispigt och uppfriskande vitt vin från den vulkaniska ön Santorini i Grekland. Det är gjort på en blandning av druvorna Assyrtiko, Aidani och Athiri, som alla är inhemska på ön.
Vinet har en klar citronfärg och uttrycksfulla blommiga aromer av jasmin, tillsammans med gröna frukter som grönt äpple och päron. I gommen är den torr med en krispig, uppfriskande syra i fin balans med de delikata blommiga och fruktiga smakerna. Bara en elegant touch av ek bidrar till den övergripande balansen. Vinet har en lång och behaglig eftersmak.
Santorini Nykteri Dry White Wine är ett mångsidigt vin som kan avnjutas på egen hand eller tillsammans med en mängd olika livsmedel. Det passar särskilt bra till skaldjur, ost och sommarrätter.
Här är några förslag på maträtter till Santorini Nykteri Dry White Wine:
- Grillad fisk eller skaldjur
- Räkor scampi
- Lobsterrulle
- Getostsallad
- Grekisk sallad
- Grillade grönsaker
- Kyckling souvlaki
- Pasta med pesto
Santorini Nykteri Dry White Wine serveras bäst kyld, vid en temperatur på 10-12°C.
Njut!
Stil: Torrt vitt vin
Appellation: Skyddad ursprungsbeteckning Santorini
Varianter: 85% Assyrtiko, 10% Athiri, 5% Aidani
Vinifiering: Klassisk vit vinifiering
Lagring: 3 månader i mediumtoastade franska ekfat
Beskrivning: Citronfärgad. Uttrycksfulla blommiga aromer på näsan, tillsammans med gröna frukter, såsom grönt äpple och päron. I gommen är den torr, med krispig, uppfriskande syra, i bra balans med de delikata blommiga och fruktiga smakerna. Bara en elegant touch av ek bidrar till den övergripande balansen. Lång eftersmak.
Maträtt: Grillad eller stekt fisk eller vita kötträtter
Provnoter
Traditionellt pressades Assyrtiko och en skvätt Aidani och Athiri druvor
natten efter deras skörd för att ge det berömda Nykteri (står för
staying up all night) vin.
En klar citronfärg av medelhög intensitet. Uttrycksfulla blommiga aromer av jasmin
på näsan, tillsammans med gröna frukter, såsom grönt äpple och päron på en vanilj
bakgrund. I gommen är den torr, med krispigt uppfriskande syra, i bra
balans med de delikata blommiga och fruktiga smakerna. Bara en elegant touch av ek,
bidrar till den övergripande balansen. Lång och behaglig eftersmak.
Teknisk info
Alkoholhalt i volymprocent (%): 14,1 Total syrahalt (gr vinsyra/lt): 5,8
Resterande sockerarter (gr/lt): 1,85 pH: 2,9
Vinodlingen
Plats: Oia, Megalochori
Altitud: Upp till 400 meter
Vinstockarnas ålder: 50 år i genomsnitt
Plantningsmetod: "Kouloura" (korgformad)
Plantningstäthet: 2 000 - 2 300 vinstockar/ha
Skörd/ha: 3 500 kg
Vinframställning
Skörd: handplockad mellan 10-20 augusti. Klassisk vit vinifiering.
Stjälkning, hudkontakt i 6 timmar. Skonsam pneumatisk pressning. Jäsnings
temperatur 16-17°C.
Mognad: 6 månader i 5 ton franska ekfat
Total produktion: 40.000
Väl lämpad för vegetarianer och veganer