Santorini Assyrtiko Dry White Wine Santo Wines är ett klassiskt riktmärke för sorten och dess hemland. Det har en livlig aromatisk cocktail av havsbrisens friskhet och citrusfrukter, persika med honungsaktiga undertoner. Det är bentorrt, ljust syrligt med en strukturell mineralrökighet och en matförberedande finish.
Santorini Assyrtiko Dry White Wine Santo Wines är ett klassiskt riktmärke för sorten och dess hemland. Det produceras på den vulkaniska ön Santorini i Grekland, där det unika klimatet och terroiren producerar viner av exceptionell karaktär.
Druvorna till detta vin odlas på gamla vinstockar som har utbildats för att växa lågt mot marken, skyddade från starka vindar och intensiv sol. Denna unika vinodlingsmetod ger druvor med koncentrerade smaker och hög syrahalt.
Vinet framställs med traditionella metoder, med minimal inblandning. Druvorna skördas för hand och pressas försiktigt, och juicen jäses i tankar av rostfritt stål vid kontrollerade temperaturer. Denna process hjälper till att bevara de friska fruktsmakerna och aromerna i vinet.
Resultatet är ett livfullt och uppfriskande vin med aromer av citrusfrukter, persika, honung och havsbris. I gommen är vinet torrt och fylligt, med hög syra och en mineralisk kärna. Avslutningen är lång och kvardröjande med en kvardröjande rökighet.
Santorini Assyrtiko Dry White Wine Santo Wines är ett mångsidigt vin som kan avnjutas på egen hand eller tillsammans med en mängd olika livsmedel. Det är särskilt väl lämpat för skaldjursrätter, samt grillat kött och grönsaker.
Här är några specifika matkombinationer som vi rekommenderar:
Sörda pilgrimsmusslor med citronsmörsås
Grillad bläckfisk med salsa verde
Rostad kyckling med rosmarin och timjan
Grillade lammkotletter med tzatzikisås
Moussaka med grönsaker
Santorini fava bönor med olivolja och citron
Oavsett hur du väljer att avnjuta den, Santorini Assyrtiko Dry White Wine Santo Wines är ett säkert sätt att uppleva smaken av Grekland.
Stil: Torrt vitt vin
Appellation: Skyddad ursprungsbeteckning Santorini
Varianter: 100% Assyrtiko
Vinifiering: Klassisk vit vinifiering
Åldring: -
Beskrivning: Citronfärg. Citrusaromer dominerar på näsan och diskreta blommiga aromer tillsammans med de karakteristiska mineraliska Assyrtiko-undertonerna. Torr i gommen med krispig syra, understruken av mineral, zesty fruktig smak. Avslutningen avslöjar lager av citrus och stenfrukter och en extra salt havsbris karaktär.
Matmatchning: Fisk- och skaldjursrätter
Provningsanteckningar
Detta vin är ett klassiskt riktmärke för sorten och dess hemland. En livlig
aromatisk cocktail av havsbrisens friskhet och citrusfrukter, persika med honungsliknande
undertoner. Benfri, klart syrlig med en mineralisk rökighet i texturen och en
matkänslig avslutning.
Teknisk information
Alkoholhalt (%) 13,4 Total syra (gr vinsyra/lt) 6,3
Resterande sockerarter (gr/lt) 3,9 pH 2,85
Vingården
Lokalisering: Pyrgos, Exo Gonia, Faros Akrotiriou
och Imerovigli
Höjd över havet: Upp till 400 meter
Vinstockarnas ålder: 60 - 80 år
Plantningsmetod: "Kouloura" (korgformad)
Plantningstäthet: 2 000-2 300 vinstockar/ha
Skörd/ha: 2 000 kg
Vinframställning
Klassisk vit vinifiering. Stjälkning, hudkontakt i 6 timmar i låg temperatur 5-6 οC. Skonsam pneumatisk pressning. Jäsningstemperatur vid 16-
17οC. Konservering i tankar av rostfritt stål. Stabilisering, filtrering och buteljering.
Total produktion: 80.000 flaskor
Väl lämpad för vegetarianer och veganer
Höjdpunkt: På vinets baksida finns den grundläggande informationen om vinet även
skriven i punktskrift.