Kozani saffran är en av de mest sällsynta och värdefulla kryddorna i världen. Den är också känd för sina välgörande egenskaper för människokroppen. Vi får den från de torkade stigmaserna från "saffran" -växten, som odlas i regionen Kozani och anses vara en av de bästa saffranskvaliteterna i världen. Produktionsprocessen är följande: saffran planteras varje sommar och odlarna samlar in blommorna varje höst - tidigt på morgonen - placerar dem i lådor och torkar dem efteråt. När torkningen är klar separeras den röda pistillen från de gula ståndarna, pollen och andra orenheter. Denna procedur utförs manuellt och är mycket hårt arbete och tröttsamt. Därefter förpackas de torkade pistillerna. Saffran ger vår mat en intensiv gul färg, en lätt syrlig smak och en underbar lukt av violer. Saffran smakar underbart i drycker, soppor, risotto, handknådat bröd, pasta, fågel och skaldjur. Dessutom ger den en unik arom till vita såser. Stor uppmärksamhet bör ägnas åt doseringen; en stor mängd saffran ger oss det absolut motsatta resultatet - en mycket stark och obehaglig smak på vår mat.