Namnet på denna speciella ost, som endast produceras på Lesvos, kommer från den gamla konserveringstekniken, då man före kylningen placerade huvudena i kannor fyllda med olivolja. Det är därför den kallas ladotyri (oljeost).
Före den utbredda användningen av kylskåp konserverades ladotyri i olivolja, en process som den fick sitt namn efter (olivoljeost). Ladotyri-osten placerades i kannor eller glasvaser fyllda med olivolja.
Den tillverkas i speciella cylindriska formar.
Den tillverkas i speciella cylindriska formar som ger osten en karakteristisk form. Denna ljusgula ost är mycket salt och något kryddig och utstrålar en distinkt doftande arom av fårmjölk. Efter mognaden är det vanligt att konservera Ladotyri Mytilinis i olivolja eller täcka den med paraffin.
Olivoljan som MYSTAKELLI Ladotyri mognar i produceras från världens unika oliv "kolovi", känd för de rika aromerna i oljan, dess speciella smak (mild fruktig) och bestående eftersmak. Det som gör denna olja unik är dess karakteristiska fina konsistens och dess ljusa gyllengula färg, ett resultat av dess låga klorofyllinnehåll, vilket gör den särskilt motståndskraftig mot oxidation. Denna utmärkta olivolja från Mytilene ger osten en unik arom och smak. MYSTAKELLI Dairy Products har återupplivat hundratals år av tradition och utvecklat sitt traditionella produktionssätt och skapat Ladotyri förpackad i extra jungfruolivolja, en unikt smaksatt aptitretare.