Sommaren 2018 bestämde sig Dimitris och Nikos, två unga män med entreprenörsanda, för att omvandla sin kärlek och kunskap om oliver och olivolja, men också om historia och miljö, till en affärsverksamhet... & "klēa" föddes i Nea Tenedos på halvön Chalkidiki, där också deras olivlundar ligger. Namnet kommer från de gamla grekiska orden "κλέος" (kléos), som betyder härlighet, & "ελαία" (elaíā), som betyder oliv (träd eller frukt).
"Elaiolado Halkidikis" är en monovarietal extra virgin olivolja från "Galani Metagitsiou" oliver, en Halkidikis halvö sällsynt sort. Ordet "galani" betyder ljusblå & ges till sorten på grund av nyansen på dess blad. De finaste oliverna från lunden samlas in i november och olivoljan utvinns inom några timmar efter skörden och vid temperaturer under 25°C. Resultatet är en len, delikat & välbalanserad extra jungfruolivolja med en antydan till sötma (påminner om färskt gräs & grönsaker med en munkänsla av grön mandel & en antydan till svartpeppar).
Den erbjuds i en handgjord keramikflaska inspirerad av "αλάβαστρον" (alabastron). "Alavastron" var den keramik som användes av förmögna människor i antikens Grekland (sedan 600BC) som kärl för olivolja eftersom den kunde bibehålla sin kvalitet bäst.Lera är det bästa materialet för att bevara extra jungfruolja eftersom det är neutralt till innehållet och skyddar det inte bara från ljus och syre utan också från högre temperaturer på grund av dess höga specifika värme (termisk tröghet).
Superior kategori Extra jungfruolja med tidig skörd (syrahalt < 0,8%) erhållen direkt från Halkidiki oliver (Hondrolia Variety) &; Enbart med mekaniska medel (kall extraktion).
Sensorisk analys: Fruktig 5,5, Bitter 4,0 & Skarp 4,5