Traditionellt används timjan som te för att lindra hosta, snuva och tarmproblem. Den har antiseptiska, svampdödande och antikoagulerande egenskaper som gör att den kan användas som gurgla mot tonsillit, laryngit och andra problem i halsområdet.
Thyme var känt och användes sedan urminnes tider av greker, romare och egyptier, med referenser till dess egenskaper av Plinius och Dioscoredes. I det antika Grekland användes det av kulinariska, medicinska och religiösa skäl eftersom de brukade bränna det som rökelse i sina tempel och helgedomar på grund av dess väldoftande natur. Egyptierna använde den för att balsamera sina döda och romerska soldater badade i den för att förbättra sitt mod.
Redning
Thyme har en intensiv, lite kryddig smak så vi bör vara försiktiga när vi använder den. Den kan användas till kött, fågel, fisk, såser, baljväxter och ostar. Det är en ört som vi bör använda från början av matlagningen, så att den får tid att frigöra sin arom, och den är också mycket lämplig för marinering. Den kan kombineras med salvia och rosmarin, särskilt i bakat och grillat kött.
Traditionella egenskaper
Traditionellt används timjan som te för att lindra hosta, snuva och tarmproblem. Den har antiseptiska, svampdödande och kramplösande egenskaper som gör att den kan användas som gurgla mot halsfluss, laryngit och andra problem i halsområdet. Den tros också stärka och stimulera sinnet.