Traditionellt används te av lagerblad för att stimulera och lindra magsmärtor och underlätta matsmältningen. Det anses hjälpa mot reumatiska smärtor, giktartrit och feber.
Lagern är känd sedan antiken då Apollons prästinnor tuggade på den när de gjorde sina spådomar och vinnarna av de olympiska spelen kröntes med en krans av lagerblad. Enligt en gammal grekisk legend var Daphne, som betyder lager på grekiska, en nymf som var dotter till floden Pinios och tillägnad gudinnan Artemis, hon var en vacker jägarinna som aldrig tog en älskare. När guden Apollo såg henne blev han förälskad i henne och började jaga henne. Hon sökte skydd hos sin far som förvandlade henne till den växt vi känner idag. När Apollo såg detta förklarade han henne som sin heliga växt, gjorde en krans av hennes blad och lät den bli mästarnas pris.
Växtens medicinska egenskaper var kända i det antika Grekland med referenser till dess kvaliteter från Hippokrates och Dioscorides.
Redning
Baj har doftande blad med en lätt bitter smak. De används när maten tillagas och tas bort innan den serveras. Vi kan använda det i baljväxtsoppor, särskilt med linser, tomatsåser, kokta och stuvade rätter och potatis. Vi kan också använda lagerblad för att krydda grönsaker, inlagda grönsaker, marinerade oliver, ost, vinäger och olivolja. Slutligen kan vi använda dem för att göra ett underbart te.
Traditionella egenskaper
Traditionellt används te av lagerblad för att stimulera och lindra magsmärtor och underlätta matsmältningen. Det anses hjälpa mot reumatiska smärtor, giktartrit och feber. Damm från lagerblad kan användas för att stoppa näsblod.