Traditionellt används rosmarin sedan urminnes tider som te för att förbättra vårt minne och vår koncentration. Det hjälper till med matsmältningen, mot flatulens och anorexi.
Rosmarin tillägnades i det antika Grekland gudinnan Venus eller Afrodite, eftersom den var lindad runt henne när hon steg upp ur havet. I det antika och moderna Grekland brändes den som rökelse för ceremoniella ändamål i gudarnas tempel och kyrkor. Hippokrates sade att om man brände den utomhus renade den luften. De gamla grekerna trodde också att den stimulerade sinnet och hjälpte till att minnas, så studenterna brukade bära den runt halsen och väva in den i håret.
Kokning
Rosmarin är en av grundingredienserna i det grekiska köket och medelhavsköket. Den kan användas i en mängd olika rätter eftersom vi kan krydda stekar som fisk, lamm, fågel, kanin, fläsk, nötkött och potatis med den. Rosmarin har nålliknande blad som bör finhackas eller krossas med en mortel så att de inte stör när man äter dem. Rosmarin bör användas från början av tillagningen, särskilt i stekar, så att den får tillräckligt med tid att frigöra sin arom.
Traditionella egenskaper
Traditionellt har rosmarin sedan urminnes tider använts som te för att förbättra minne och koncentration. Det hjälper till med matsmältningen, mot flatulens och anorexi. Eftersom det är en stimulator av cirkulationssystemet används det mot trötthet och utmattning. Slutligen på grund av dess antibakteriella egenskaper hjälper det mot förkylning, hosta och bronkit.
Det bör inte användas under graviditet eftersom det kan orsaka missfall. På landsbygden användes det som abortmedel.