Traditionellt används citronverbena som dryck mot matsmältningsbesvär, magont, diarré och kolit. Den kan också hjälpa när vi lider av migrän eller dålig andedräkt.
Lemonverbena fördes till Europa av spanjorerna från Argentina och Chile i slutet av 1600-talet. I Grekland fann den ett mycket lämpligt klimat där den frodades och fick stor spridning.
Redning
Citronverbena ger en citronliknande doft var den än används och är en perfekt krydda för fisk, fågel, sallader, soppor och marinader. Vi kan också tillsätta den i olika desserter och göra uppfriskande sorbeter, glassar, fruktsallader och drycker. Slutligen kan vi använda den i en mängd olika infusioner istället för citroner eller använda den, antingen för sig själv eller med lite mjölk eller honung.
Traditionella egenskaper
Traditionellt används citronverbena som dryck mot matsmältningsbesvär, magont, diarré och kolit. Den kan också hjälpa när vi lider av migrän eller dålig andedräkt. Den är ett utmärkt lugnande medel och har dessutom antioxidativa egenskaper, något som i kombination med dess fina citronsmak gör den till en fin dryck för natten. Citronverbena är vätskedrivande, vilket gör den till en värdefull allierad för dem som lider av njursten eller av vätskeretention som leder till celluliter. I kombination med motion och en riktig kost kan det hjälpa till med viktminskning, men vi måste vara försiktiga med att inte ha mer än två koppar om dagen och att sluta ta det i två veckor efter två veckors användning och det är bäst att vi inte tar det i mer än åtta veckor på ett år.
Det bör undvikas helt under graviditet och av dem som lider av hypotension.