Traditionellt används salvia som te för att bekämpa förkylning eftersom den har desinficerande och slemlösande egenskaper.
Sage tillägnades av de gamla grekerna och romarna guden Zeus. De använde den för medicinska ändamål och Hippokrates, Dioscorides, Galinius och Aetius hänvisade till dess egenskaper och hävdade att den var stimulerande för kropp och själ och ett botemedel mot ormbett. I det antika Grekland trodde man att salvia förbättrade fertiliteten och kvinnor brukade dricka det när deras män återvände från striden.
Matlagning
Matlagning
Sage har en kryddig smak och används för att krydda rätter som huvudsakligen baseras på mörkt kött som fläsk, vilt, nötkött och korv, men vi kan också använda den på pajer, soppor, fågel, fisk och pasta. Den kan kombineras på ett fantastiskt sätt med rosmarin och för att ge en annan arom till olivolja och vinäger. Vi måste vara försiktiga när vi använder den, eftersom den starka smaken gör att den lätt kan bli dominerande i våra rätter. Slutligen kan salvia användas för att göra utmärkta drycker, särskilt när den kombineras med citronmeliss, mynta eller frukt.
Traditionella egenskaper
Salvia
Traditionellt används salvia som te mot förkylning eftersom den har desinficerande och slemlösande egenskaper. Dessa egenskaper gör den användbar mot infektioner och skador i munnen, t.ex. munsår, faryngit och gingivit, särskilt när den används som gurgling i kombination med äppelcidervinäger. Den anses vara vätskedrivande, hjälpa minnet, lindra mag- och tarmproblem och intensiv svettning.
Drycken bör undvikas under graviditet och av personer som lider av epilepsi.